søndag 30. august 2015

VALGET 2015

I din hjemkommune
Hvilke parti stiller liste?
Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre, Høyre og Tverrpolitisk liste er de partiene som stiller liste i Ringebu Kommune.


E6 utbygging, kommunesammenslåing er to sentrale saker som det jobbes med i Ringebu kommune i dag.
Veiutbyggingen er jo noe som berører kommunen siden en ny E6 på strekningen mellom Biri og Otta skal bygges. På grunn av dette har nemlig  «hvor skal E6 gå?» vært et sentralt spørsmål i Ringebu kommune.
En annen sak som nå er viktig i kommunen er kommunesammenslåingen. Grunnen til at dette er en mye omtalt sak er jo på grunn av ulike meninger fra både politikerne og innbyggerne når det gjelder om vi skal slå oss sammen med de fra sør eller de fra nord.

Hvem har makta i dag (navn, liste/parti)?
I dag er det Erik Odlo, representant fra Senterpartiet som er ordfører i Ringebu kommune. Han stiller i år til gjenvalg etter og å ha vært ordfører i 4 år.


I Oppland fylke:
Hvilke parti stiller liste?
Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig folkeparti, Miljøpartiet de grønne, Partiet de Kristne, Pensjonistpartiet, Piratpartiet, Rødt, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre er alle partiene som stiller liste i Oppland fylkeskommune.

Hvilke saker er viktige i fylkeskommunen?
Ordførerens ambisjon er å invitere andre inn i fylket vårt ved å sikre og å utvikle flere arbeidsplasser. Det er også et mål at fylkeskommunen skal framstå som framoverlent og endringsvillige. Skole, eldreomsorg og tannlegehelsen er også sentrale saker som er viktig for fylkeskommunen.

Hvem har makta i dag (navn, liste/parti)?
I Oppland fylke i dag er det Gro Lundeby som er fylkesordfører. Hun ble valgt i 2011 og er representant for Arbeiderpartiet.


Valgkampen nasjonalt:
kjennast valkampen nasjonal representativ for din kommune/fylkeskommunen?
Valgkampen nasjonalt kan virke representativ for Ringebu kommune og Oppland fylkeskommune på flere måter. En av grunnene er at mange av de sakene som blir bestemt på stortinget, også gjelder resten av Norge. Et eksempel på dette kan være økonomi. For eksempel når regjeringen bestemmer at en kommune skal få en viss sum med penger for å bruke på skole, gjør dette at nettopp den kommunen har mere penger til å forbedre sine skoler.
Andre saker som diskuteres nasjonalt men som også er viktig for oss i kommunen er jo for eksempel dette med kommunesammenslåing. Hvis vi har en regjering som vil at kommunesammenslåing skal skje med tvang, går jo dette direkte utover vår kommune.


Media:
Hvordan dekker:
a) riksmedia valget?
Ut i fra VG’s nettside er det ikke så mye informasjon å hente om valget 2015. Men en artikkel sier at «De grønne er en hit blant de unge». Heller ikke på Aftenposten sine sider er det mye informasjon å hente. Men sånn generelt dekker riksmedia for det meste valgkampen nasjonalt. De intervjuer gjerne politikere fra ulike partier, sender debatter på tv og snakker også om det via radiokanaler.

b) lokalmedia valget
Etter å ha sjekket litt rundt på GD og Dølens sine nettsider er det ikke så mye informasjon om valget 2015 på noen av nettsidene. GD hadde en eller to artikler hvor en av dem var rettet som FRP, mens Dølen hadde ca 4 artikler hvor to av dem handlet om Midt-Gudbrandsdalens næringspolitikk og én om høyre sitt svar til dette.


Politisk TV-reklame:
Når ble det lov?
I 2009 åpnet den norske regjeringen for politisk reklame på Frikanalen, som er en kanal for frivillige organisasjoner som kan komme med sine budskap, selv om kringkastingsloven i Norge i utgangspunktet ikke tillater reklame for livssyn eller politiske budskap på fjernsyn.





kilder: 
https://www.ringebu.kommune.no/Handlers/fh.ashx?MId1=11128&FilId=12854http://www.oppland.no/politikk/valg-2015/lister-ved-valget-2015/
http://www.oppland.no/politikk/politisk-organisasjon/fylkesordforer/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar