søndag 26. april 2015

DEN FJERDE STATSMAKT

Stortinget, regjeringen og domstolene er de tre formelle statsmaktene eller maktorganene vi har i Norge. I en uformell rolle har vi mediene, som da er vår «fjerde statsmakt».  Denne fjerde rollen har som oppgave å kontrollere de tre andre statsmaktene, slik at de ikke misbruker den makten de er tildelt. Vi sier at mediene har et legitimert samfunnsoppdrag. Det betyr at det er akseptert, og til og med ønsket at journalistene skal være kritisk til politikerne og hvordan de forvalter makten de har fått fra folket. 

«Vaktbikkje»-funksjon er også et uttrykk som er brukt om mediene. I et demokrati skal alle samfunnsgrupper ha mulighet til å være synlige og å delta på den offentlige arenaen. Eksempler på samfunnsgrupper kan være; Barn, eldre og minoritetsgrupper som bør sikres ekstra oppmerksomhet, ettersom de ikke kommer like lett til ordet som andre. Som vaktbikkje og talerør kan mediene diskutere og kritisere for eksempel straffeutmålingen ved incestforbrytelser eller avdekke utilfredsstillende drift av en barnehage.
For å kunne utføre sitt samfunnsoppdrag må mediene helt uavhengig og kritiske. Journalister yter samfunnet tjenester gjennom sin kritikk av samfunnsforholdene og de får utvidet ytringsfrihet og tilgang til nesten alle offentlige områder de ønsker å undersøke. Myndighetene er også svært forsiktige med å gripe inn i medienes virksomhet, og gir faktisk mediene økonomiske fordeler for bedre å sikre at alle i samfunnet får dekket sine informasjonsbehov.

Diskusjoner om medienes plass i samfunnet handler som oftest om makt og maktfordeling. Men mange vil nok spørre seg selv, hva betyr makt? Og du trenger faktisk ikke å lete lenge før du finner eksempler på det. Hvem er det som bestemmer mest hjemme hos deg? Leggetider, innetider osv.
Makt handler om muligheten til å påvirke i mellommenneskelige relasjoner, både på individ- og samfunnsnivå. Dette kan skje gjennom maktfordeling eller maktkamp, gjennom forhandling eller tvang og krangling. Makt kan også brukes fornuftig eller misbrukes. Mediene kan bruke sin maktposisjon til sine arbeidsmetoder og sin innflytelse på å avdekke korrupsjon, noe som er positivt, men de kan også bruke sin arbeidsmetode sånn at den oppleves som en invasjon av grensene for privatliv.
Makt har jo også den egenskapen, enten du ser positivt eller negativt på det til å være både synlig og usynlig. Den usynlige makten er vanskelig å gripe nettopp fordi den ikke sees og dermed heller ikke fordeles rettferdig. Usynlig makt kan være at noen mennesker kommer lettere til ordet og får mer innflytelse enn andre, på grunn av kulturell bakgrunn eller økonomiske interesser.

Journalister og kilder kan stå i en slags gjensidig nytterelasjon, de er altså avhengige av hverandre siden informasjon blir byttet mot oppmerksomhet. De meste brukte kildene i mediene er ofte en del av eliten i samfunnet. Personer i politiet, i militæret og toppsjiktet i næringslivet er særlig mektige kilder. Ofte står kildene i en maktposisjon i forhold til journalisten fordi de sitter på informasjon journalistene vil ha. Journalistene på sin side råder over vinkling, timing og presentasjonsmåte.  Journalistene må opparbeide seg et kontaktnett de kan stole på for å kunne skaffe seg god og troverdig informasjon. Det er dette vi kaller kildemakt.

Noen av de største mediebedriftene i Norge er for eksempel tv-kanalen NRK, avisa VG og radiokanalen P4.
VG står for Verdens Gang, og er en norsk riksdekkende tabloidavis som kommer ut på både papir og i elektronisk form. VG var Norges største avis frå 1981 og frem til 2010, men da ble de forbigått av Aftenposten.  Ansvarlig redaktør og administrerende direktør er Torry Pedersen. VG eies av det største mediekonsernet i Norge som heter Schibsted AS. Konsernet har per 1.januar 2014 6 900 ansatte og virksomheter i 27 land. Schibsted er et børsnotert selskap med en styringsstruktur som bygger på norsk lovgivning. 

NRK heter Norsk rikskringkasting AS, og er et statlig eid kringkastingsselskap. NRK bygger på prinsippene til en allmennkringkaster slik som BBC, og er medlem av Den europeiske kringkastingsunionen.  NRK ble etablert i 1933, og er Norges største mediebedrift. De hadde ca. 3500 ansatte i 2011. I 2012 bestod NRK av tre riksdekkende kanaler, NRK 1, NRK 2 og NRK 3/NRK SUPER. De har også tre riksdekkende radiokanaler, P1, P2 og P3.


P4 Radio Hele Norge as er en norsk radiostasjon. Kanalen sender i det femte riksnettet, altså FM5-nettet. De har sitt hovedkontor på Lillehammer, med regionkontorer i Oslo, Kristiansand og Tromsø. P4 er heleid av Modern Times Group, og Trygve Rønningen er redaktør og administrerende direktør.


Kilder: "Mediemøter 1", Mediefag for videregående skole


-Ingrid Haugen 

søndag 12. april 2015

YouTubere

Youtube eies av Google er verdens største nettsted for opplastning, visning og deling av videoklipp. Nettstedet ble grunnlagt 14. februar 2005 av tre personer som jobbet i betalingstjenesten PayPal. Youtube har de siste årene hatt en enorm økning av antall brukere og ikke minst seere. Det har blitt mer og mer vanlig at folk, som privatpersoner legger ut videoer fast. Det kan være alt fra spillvideoer, kokkevideoer, sminkevideoer, osv. For de som er aktive brukere og legger ut videoer nesten daglig, kan man si at for dem, har dette blitt en jobb.  
De som er brukere blir kalt for «youtubere» og gjør egentlig det samme som en blogger, bare gjennom videoer i stedet. Man publiserer noe, kommenterer og deler interesser.  Det er ganske naturlig at denne kanalen blir valgt, siden den er på toppen av de meste brukte nettsidene for barn og unge.
Youtuberne henvender seg direkte til mottakerne ved å snakker rett inn i kamera. En youtuber kan sammenlignes med en skuespiller. Forskjellen er at youtuberen selv velger hva han vil lage, mens skuespilleren blir ansatt til å gjøre noe andre har bestemt.
I dag er det kun noen hundre som har dette yrket i Norge. Av disse jobber 10 til 20 personer fulltid. De fleste startet for litt over ett år siden og har etter hvert begynte å tjene penger på virksomheten. Men det er ikke penger som er drivkraften for de fleste. Drivkraften er å ha det gøy og å underholde andre.
Blant YouTubere i Norge, er det for tiden TVNorge som ligger på førsteplass. TVNorge bruker YouTube for å markedsføre TV-kanalen sin, og de publiserer korte videosnutter for å reklamere for programmene de sender på TV. En av grunnene til av de ligger på førsteplass i Norge kan være på grunn av Ylvis-brødrene med sin store hit «What does the fox say», og selvsagt det andre de har publisert.Det meste som blir lagt ut på YouTube av de kjente brukerne er jo videoer av at de spiller dataspill hvor de kommenterer hva de gjør og hva som skjer, men dette varierer selvsagt litt ettersom. På andreplass har vi World of Londplays. På tredjeplass har vi FRIKK. Han er ikke av de som legger ut spillvideoer, men mer av den morsomme og humoristiske sjangeren, hvor «pranks» er det mest brukte.Som sagt varierer innholdet i videoene seg. Det er alt fra musikkvideoer til videoer av biler. Men det som er mest populær i Norge, er å legge ut spillvideoer eller morsomme videoer som de enten har laget selv, andre sine videoer som de har redigert eller videoer som allerede ligger på nett.
På verdensbasis er det PewDiePie som er mest populær. Han legger som oftest ut spillvideoer av seg selv nesten daglig, så for han har dette blitt en heltidsjobb og han tjener ca. 25 millioner kroner.(2013)
Det at vi nå i senere tid har fått en så utbredt og utviklende teknologi gjør at nye medier, som da for eksempel YouTube gir oss muligheten til å holde oss oppdatert og underholdt på en helt annen måte. Vi kan se videoer og klipp som også blir sendt på TV, og hvem gidder vel å se på TV da? Spesielt for barn og ungdom har det å enten legge ut videoer selv eller og bare se på på YouTube blitt veldig populær. Her har man nesten alt man får sett på de forskjellige TV-kanalene, inne på en eneste nettside. Derfor blir TV nå mer og mer bortprioritert, spesielt av ungdom.

YouTube blir jo også brukt aktivt av ungdom for å vise fram talent og med et håp om å bli oppdaget. Siden det nå blir mer og mer vanlig å benytte seg av YouTube, vil jo også en hel mengde mennesker se på kanskje akkurat din video. Som for eksempel Pelle-K. Han er en norsk skuespiller og Heavy metal-vokalist fra Sandefjord. I april 2014 hadde YouTube kanalen «pelleofficial» blitt den mest populære norsk-eide musikk-kanalen på internett, med over 180 000 abonnenter. I følge nettstedets videostatistikk er kanalen også blant de raskeste voksende musikk-kanalene på verdensbasis.(statistikk fra januar 2014)
Når folk som Pelle-K velger å utvikle og å lage medieinnhold selv, uten å gå via de tradisjonelle bruksmønstrene og mediekanalene fører dette til at TV bli mindre populær. Dette vil jo over en lengere tid føre til færre TV-seere, som senere vil føre til at de som jobber i TV-bransjen rett og slett minster jobben sin. Og med denne nye og utviklende teknologien vil det skje store endringer i TV-vanene våre siden vi har så mange andre muligheter.

YouTube er jo billigere, eller kanskje også gratis i de fleste tilfeller, gir folk større frihet og kan kommunisere direkte med sitt publikum. Og i tillegg har ikke YouTube de strenge kravene til sensur. Det er kanskje derfor fullt forståelig at mange velger å bruke YouTube, istede for å gå veien om TV hvor man får hjelp til å produsere og vise noe. Dette vil jo endre det tradisjonelle bruksmønsteret for TV-mediet på en negativ måte når flere og flere velger å bruke YouTube for å dele underholdning med andre. 






-Ingrid Haugen