fredag 23. januar 2015

CHARLIE HEBDO - YTRINGSFRIHET???

Vi fikk en oppgave hvor vi skulle svare på noen spørsmål om ytringsfrihet og om det franske magasinet, Charlie Hebdo. Vi skulle også spørre tre personer om de kjente til Charlie Hebdo, og hva de syntes om å trykke karikaturer av profeten Muhammed. 


Ytringsfrihet – hvor finnes det lovhjemmel? Grunnloven §100
Ytringsfrihet er den friheten alle mennesker har til å gi uttrykk for det de mener og syns om det. De skal ha rett til å si det de mener, så lenge det ikke er ulovlig og straffbart.
En viss form for ytringsfrihet er nødvendig for at mennesker skal kunne leve sammen, og ligger til grunn for mellommenneskelig kommunikasjon og interaksjon. Vernet av ytringsfriheten er særlig begrunnet i tre hensyn:
-Den er nødvendig for menneskets søken etter sannhet
-Den ligger som grunnlag for vår personlige autonomi og frihet.
-Den er den forutsetning for demokrati.


Hva er Charlie Hebdo?
Charlie Hebdo er et fransk, satirisk ukemagasin som ble grunnlagt i 1992. I Disse magasinene som kommer ut hver onsdag, fokuseres det på vitsetegninger, journalistiske artikler, polemikk og vitser. I tillegg til den satiriske virksomheten har redaksjonen også bedrevet undersøkende journalistikk om religiøse sekter, islamisme, det politiske liv og kulturliv. Magasinet holder ifølge eget utsagn en venstrepolitisk profil.









Om jeg var redaktør av Charlie Hebdo, hadde jeg trykt karikaturer av Muhammed? 
Om jeg var redaktør i Charlie Hebdo hadde jeg ikke kommet til og trykt karikaturer av Muhammed. Dette på grunn av at jeg ikke ville gitt ut noe som virker krenkende for en religion. Alle har så klart en rett til å si hva de mener om andre religioner, men dette er noe som jeg i mitt tilfelle ville holdt privat. Og gå ut i det offentlige å bruke blasfemi er også etter norsk lov straffbart.

Spør tre personer:
a) Kjenner du til Charlie Hebdo? Hva er det?
1. "Nei, det gjør jeg ikke"
2. "Ja, jeg vet at det har noe med det som skjer i Paris å gjøre."
3. "Ja, men det er ikke mye."

b) Er det riktig å trykke tegninger av Muhammed? Hvorfor?
1. "Det har jeg ingen formening om."
2. "Jeg syns ikke det, siden man ser hvordan det gikk til."
3. "Litt usikker, men jeg synes kanskje ikke det er det rette å gjøre."










-Ingrid HaugenFoto: google.com

mandag 12. januar 2015

SOSIALE MEDIER

Vi fikk en oppgave hvor vi skulle undersøke hvilke sosiale medier som var mest populære blant annet i Norge, min egen vennekrets og hva jeg selv brukte mest. Oppgaven innebar også at vi skulle fortelle litt om hvilke tradisjonelle medier som ble nedprioritert på grunn av sosiale medier. 


Etter en kjapp undersøkelse har jeg funnet de fire mest brukte og også mest populære sosiale mediene i Norge og i Verden
Først har vi Facebook, hvor det er 2,4 millioner som sjekker daglig og 2,9 millioner aktive brukere i måneden. Dette utgjør hele 70% av Norges internettbrukere. 
Facebook er et sosialt nettverk hvor man oppretter en profil og kommuniserer med andre brukere. Man kan også dele informasjon om seg selv, bilder, videoer, osv. 
På verdensbasis hadde Facebook i 2014 ca 1,3 milliarder aktive brukere. 





Så har vi SnapchatSnapchat er en sosial applikasjon hvor man kan dele et bilde eller en liten film opp til 10 sekunder, før det slettes. I Norge har dette blitt veldig populært og det viser seg at hver fjerde nordmann har det. I 2013 tok også Snapchat over plassen til Instagram og er nummer 2 på mest populære plattformer i Norge med 1,1 millioner brukere. 

Med 60 millioner brukere på verdensbasis og 400 millioner sendte Snapchat's hver dag er det ingen tvil om at denne applikasjonen er populær. 




Som nr 3 har vi TwitterTwitter er et sted for meninger. Hvem som helst kan følge deg og du kan også følge hvem du vil. På twitter begrenser de brukerne til å ikke skrive mer enn 140 tegn. På disse 140 tegnene skal du få fram din mening og være med på å starte en debatt. Eller du kan bare skrive det du føler for og holde deg nøytral.  

I Norge er det 932 registrerte brukere og på verdensbasis 271 millioner aktive brukere med 500 millioner tvits hver dag.



Til slutt har vi Instagram. På Instagram kan man følge hvem man vil, og dele bilder med verden.
Instagram ble lansert i 2010 og hadde veldig fort 1 million brukere. Det gikk nesten ikke et år før det ble 10 millioner brukere av applikasjonen. I 2014 hadde instragram nådd 200 millioner brukere med over 20 milliarder delte bilder.  








Sosiale medier i min krets
I min krets vil jeg si at det er facebook, snapchat, instagram, twitter, netflix og spotify som er mest populære. Facebook blir derfor brukt aktivt for å kommunisere med hverandre. 

Hva bruker jeg?
Jeg bruker mest instagram, snapchat, facebook og spotify. Facebook og snapchat bruker jeg mest for å kommunisere med andre, men sånn som instagram er mere for å følge med på hva andre deler av bilder.

Hvilke tradisjonelle medier nedprioriteres på bekostning av sosiale medier?
Det som blir mest nedprioritert av sosiale medier må nok være aviser og bøker. Mange folk er opptatte med jobb, familie og andre ting og det blir derfor mye lettere å sjekke nyhetene på mobilen eller PC'n. Mange bruker også mye mer tid på sosiale medier i dag enn for noen år tilbake, og får derfor ikke tid til å lese bøker og den slags. Noe annet som også blir nedprioritert er DVD. Mange velger nok heller å "streame" filmer på internett, som for eksempel gjennom nettstedet "Netflix". 







-Ingrid Haugen

søndag 4. januar 2015

SPØRREUNDERSØKELSE OM VINSTRA VIDEREGÅENDE SKOLE

Vi har fått i oppgave å lage en undersøkelse om hvordan omdømmet på Vinstra videregående skole er. Vi hadde ungdomskoleelever i nærområdet som målgruppe og ville høre hva de syntes eller hadde hørt.  


















-Ingrid Haugen